artikel

Så kommer du igång med tillgänglighetsarbete: En enkel guide för redaktörer

Vi vet att digital tillgänglighet kan kännas som en stor och komplicerad uppgift. Men det behöver varken vara svårt, tidskrävande eller dyrt. Vi är här för att hjälpa dig att göra processen enkel och smärtfri. Här är en guide för hur du som redaktör ska komma igång med tillgänglighetsarbetet och ta första stegen mot en mer användarvänlig webbplats.

1. Skaffa dig koll på läget!

Första steget är att ta reda på hur det ser ut just nu. Är din webbplats bra, eller finns det saker att ta tag i? Börja med ett test!

Automatiska tester: Med ett automatiskt testverktyg scannar du enkelt din webbplats. Vi använder Semantivo som är ett lättanvänt verktyg framtaget för svenska förhållande som ger dig en tydlig rapport, med brister tydligt markerade direkt på din sida och tydliga instruktioner för hur du eller din utvecklare kan lösa problem och varningar.

Manuella tester: Automatiska verktyg kan inte testa allt, utan det krävs manuella test om du omfattas av t.ex. DOS-lagen. Ta hjälp av en tillgänglighetsexpert som har rätt kunskap och verktyg för att göra kompletterande tester med t.ex. skärmläsare och ta fram en tillgänglighetsredovisning. Med en bra expert som bollplank kommer du snabbt vidare och har ett bra stöd längs vägen.

2. Gå igenom resultatet!

Efter testerna får du en detaljerad rapport som beskriver alla upptäckta problem och ger specifika rekommendationer för hur de kan lösas.

Problemidentifiering: Ett bra verktyg visar exakt var problemen finns, direkt på din webbplats. Det skapar också tydliga hänvisningar till var i koden utvecklaren kan göra jobbet. Har du anlitat en tillgänglighetsspecialist och gjort manuella tester får du en grundlig genomgång på alla delar.

Lösningsförslag: För varje problem får du tydliga förslag på hur det kan åtgärdas. Bra verktyg ger dig tydliga instruktioner.

3. Fixa problemen!

Med rapporten i handen är det enkelt att ta nästa steg. Många fel kan du som redaktör säkert själv lösa, medan andra kan vara mer tekniska och lämpade för en utvecklare.

• Egna utvecklare: Dela rapporten med din utvecklare. Våra lösningsförslag är utformade så att dina utvecklare enkelt kan förstå och implementera dem.

• Våra tjänster: Vi har testare, UX-specialister och erfarna utvecklare som snabbt löser dina problem. Vi erbjuder fullständig support och kan ta hand om hela processen åt dig.

4. Fortsätt förbättra!

Tillgänglighetsarbete är inte en engångsföreteelse. Fortsätt att regelbundet utföra kontroller för att säkerställa att din webbplats alltid är tillgänglig. Uppdateringar av teknik och nytt innehåll gör att du behöver titta till siten regelbundet.

• Automatisera: Bra verktyg gör automatisk en ny kontroll med ett intervall du själv bestämmer, t.ex. en gång i månaden. Se till så att du får en rapport skickad till din mail, där du enkelt kan se om du behöver göra något, eller allt är OK. Kör ett snabbtest när du har fyllt på med innehåll så får du ett kvitto på att allt är som det ska.

• Skaffa ett bollplank: Om du köper våra manuella testpaket får du tillgång till en vass mentor, som är ditt bollplank under hela avtalsperioden.

5. Njut av en tillgänglig och användarvänlig webbplats

Genom att följa dessa enkla steg och låta oss guida dig genom processen, är du snabbt och enkelt i gång med ditt tillgänglighetsarbete och din webbplats är bättre för alla, redan i morgon.

Kom igång idag!

Att integrera tillgänglighet i ditt arbete som webbredaktör är nu enklare än någonsin. Börja med att genomföra ett test, ta emot en tydlig rapport, och låt oss hjälpa dig medmanuella test och åtgärda problemen. På så vis får du direkt en konkret plan för hur du gör din webbplats mer inkluderande och användarvänlig.

Läs mer om våra standardpaket här.

Vill du prata med oss? Vad roligt – Kontakta oss!

Digital Tillgänglighet

Kontakta någon av våra specialister. Vi hjälper dig att komma igång. Vi kan hjälpa dig genom alla steg i ditt arbete mot en tillgänglig webb

Kontakt

Hör av dig!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Skriv en rad, så kontaktar vi dig, vi svarar snabbare än du tror!

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?