NCC – Projektportalen – mobilapp för effektivare byggprojekt

 • Som första byggbolag i Sverige lanserade NCC ett mobilt stöd till sin projektportal för att kunder, underleverantörer och NCC lätt kan uppdatera och läsa om byggprojektet i mobil eller surfplatta oavsett var de är. Lösningen är utvecklad i samarbete med Frontwalker.

  Bakgrund

  Kunskapen om hur man använder appar är redan hög. Målet var att erbjuda det enklaste och bästa mobilstödet i byggbranschen för både små och stora projekt samt interna och externa användare. Den mobila lösningen ska underlätta och förhoppningsvis bli standard för hela branschen.

  Genomförande

  Projektet har genomförts med ett agilt arbetssätt där Frontwalker har återvunnit tidigare projekts lösningar och erfarenheter kring utveckling. Projektportalen mobil är utvecklad i HTML5 för att vara ett modernt stöd oberoende om det är Windows, Android eller ios mobila enheter. Projektet lanserades internt i januari 2014 till ca 3000 användare och efter sommaren 2014 har även kundens projektdeltagare samt underentreprenörer fått tillgång till det mobila stödet, länkad till NCCs projektportal.

  Resultat

  I mitten av februari 2014 hade nästan 700 NCC-anställda testkört det mobila stödet, både i större projekt och lite mindre. Portalen är enkel att använda och baserad på det behov platschefer och arbetsledare har i ett byggprojekt. Med ökad tillgänglighet och snabbare uppdatering har alla samma färska information. Det förväntas öka förståelsen, samordningen och effektiviteten i projekten. NCC hoppas att deras mobila lösning underlättar och i framtiden blir standard för hela branschen.

  I september 2014 så nominerades detta projekt i Årets projekt i CIO Awards och var en av fem finalister.