artikel

Så gör digital tillgänglighet dig till en bättre redaktör ​

Som kommunikatör eller redaktör ska du skapa och hantera innehåll som engagerar och informerar dina besökare. Du har säkert hört talas om tillgänglig webb eller digital tillgänglighet tidigare, och kanske tyckt att det låter lite krångligt. Men har du tänkt på hur digital tillgänglighet kan göra ditt arbete både enklare och mer givande? Här är några sätt som ett regelbundet arbete med att säkerställa tillgängligheten kan hjälpa dig att bli en ännu bättre redaktör.

1. Tydligt är bättre

Du har något du vill förmedla till dina besökare. Se till så att alla kan ta del av det du vill dela med dig. Att arbeta med tillgänglighet innebär att säkerställa att allt ditt material är tillgängligt oavsett om du har någon form av nedsättning. Färg och form är en sak, men också att organisera ditt innehåll. En bättre struktur och tydlighet gör ditt innehåll mer läsarvänligt och gör det möjligt för olika hjälpmedel att förstå vad din webbplats innehåller. 

Rubriker och sektioner:
Använd tydliga rubriker och sektioner för att göra ditt innehåll mer överskådligt och lättare att navigera. Alla som inte har tillgång till en mus och behöver tabba sig genom en sida förstår…

Beskrivande texter:
Alt-texter för bilder och beskrivningar för länkar gör ditt innehåll mer informativt och användbart. Personer som använder skärmläsare kommer tacka dig!

2. Förtjäna fler nöjda besökare

Genom att göra ditt innehåll tillgängligt förbättrar du användarupplevelsen för alla besökare. En webbplats som är lätt att navigera och förstå leder till färre frågetecken och besökare som trivs stannar längre, vilket såklart också gynnar SEO (Sökmotoroptimering). Har du en E-handel är detta såklart ännu viktigare. Hjälp dina kunder förstå viktigt information och hur de på enklast vis tar sig vidare.

3. Gör det enklare för dig!

Låter det krångligt och svårt? Automatiska testprogram och tydliga rapporter kan hjälpa dig att snabbt identifiera och rätta till många problem. Detta sparar tid och minskar risken för fel som irriterar dina besökare. Tid som du kan lägga på att skapa nytt bra innehåll istället. 

Automatiserade tester:
Verktyg som automatiskt testar och skapar tydliga rapporter med åtgärdsförslag som t.ex Semantivo hittar snabbt och enkelt en större del av de fel som kan finnas på din sida. Du får en tydlig och lättläst rapport som visar exakt vilka fel som finns och ger åtgärdsförslag som du kan dela med dig till dina utvecklare. Många av de vanliga felen är lätta och snabba att åtgärda. Sätt igång direkt!

Manuella kontroller:
För att säkerställa korrekt tillgänglighet krävs ett erfaret mänskligt öga. Vi rekommenderar att du anlitar en tillgänglighetsspecialist som kan utföra manuella tester. En kvalificerad specialist har inte bara kunskap och erfarenhet, utan även tillgång till nödvändiga verktyg för att kontrollera navigation via tangentbord eller skärmläsare. Dessutom tillför de ett mänskligt perspektiv på helhetsupplevelsen. Vid behov kan specialisten även bistå med en tillgänglighetsredogörelse, vilket ger ytterligare värde till ditt tillgänglighetsarbete.

4. Ryggen fri

Känner ni en gnagande oro över att inte ha fullständig kontroll? Genom att följa de riktlinjer för digital tillgänglighet som ställs i tillgänglighetsdirektivet säkerställer ni att er webbplats uppfyller de lagar och regler som gäller i Sverige. Detta betyder inte bara att ni tydligt visar att ni värdesätter alla användare, utan också att ni kan undvika juridiska problem och vara säkra på att ert arbete håller en hög standard.

5. Förbättra dig själv!

Det är inte bara din organisation och dina besökare som vinner på ett bra och tydligt innehåll. Kom igång med tillgänglighetsarbetet så utvecklar du en värdefull kompetens som är högt uppskattad och allt mer eftertraktad. Denna kunskap gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden och öppnar dörrar för nya karriärmöjligheter. Du visar att du är en professionell redaktör som förstår hur du får ut ert budskap till alla användare.  

 

Sammanfattning

Digital tillgänglighet är inte bara ett krav utan också ett kraftfullt verktyg för att förbättra ditt arbete som webbredaktör. Genom att följa tillgänglighetsriktlinjer kan du vara trygg med att du följer lagen, skapa tydligare innehåll, effektivisera ditt arbete, förbättra användarupplevelsen och utveckla din kompetens.
Kom igång direkt med  dessa principer i ditt dagliga arbete och upplev hur de hjälper dig att bli en bättre och mer effektiv redaktör.

Vi finns med dig hela vägen. VI hjälper dig sätta upp testverktyg, gör manuella tester och våra utvecklare kan såklart hjälpa dig rätta till och ändra om du inte har egen kompetens. Läs mer om våra erbjudande inom tillgänglighet här.

Digital Tillgänglighet

Kontakta någon av våra specialister. Vi hjälper dig att komma igång. Vi kan hjälpa dig genom alla steg i ditt arbete mot en tillgänglig webb

Kontakt

Hör av dig!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Skriv en rad, så kontaktar vi dig, vi svarar snabbare än du tror!

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?