Referenscase Norrköpings kommun

Enklaste appen löste problemet

En snabb och enkel lösning på ett irriterande och tidsödande problem behövdes. Det blev för många fel vid den manuella avläsningen av serienummer tryckta med liten text i svaga färger på baksidan av kommunens datorer. Vi tog fram en enkel lösning som underlättar för teknikerna att få in rätt data på rätt plats, med ett verktyg de redan hade i fickan.

Norrköpings kommuns Närservice ansvarar för att kommunens verksamheter har en välfungerande IT-miljö. Förutom ett gäng duktiga tekniker har de flera system som hjälper dem hålla reda på var datorer, skärmar och annan utrustning finns Varje dator kopplas ihop med respektive användare och administreras i ärendehanteringssystemet Easit Go. Serienumren som används för identifiering är ofta gömda på datorns baksida. De är ofta långa, med liten text och gärna tryckta med diskreta färger. Datat kan också samlas i en QR-kod eller en data matrix.

Problemet med diskreta färger och små bokstäver är givetvis att de är svåra att läsa av och skriva in i ärendehanteringssystemet utan att missa en siffra eller två. Det är tidsödande och det händer att det blir fel, vilket innebär att mer tid får läggas på att rätta till för att undvika att systemet fylls på med felaktigheter.

Vi blev kontaktade av Närservice då de kommit i kontakt med en mobilapp vi utvecklat till en annan kund. De önskade en mycket enkel skanningsfunktion som kunde skanna QR-kod eller data matrix och skjuta in serienummer till önskat fält i ärendehanteringssystemet. Vidare ville de använda teknikernas befintliga mobiler för att underlätta och göra det smidigt för dem. Vi diskuterade olika lösningar såsom en ny mobilapp för iOS & Android alternativt en enklare lösning med en PWA* (Progressive Web App). Under projektets gång hittade vi ett par lågt hängande frukter som appen också skulle kunna hjälpa teknikerna på fältet med, som exempelvis möjligheten att enkelt kunna dokumentera avvikelser i text eller med foto, samt sortera vart utrustning skall ta vägen efter inhämtning.

Vi gjorde en enkel förstudie för att säkerställa att tänkta tekniker klarade skanna aktuella koder, och kom fram till att en PWA skulle göra jobbet. Fördelarna med att, i detta fall, bygga som en PWA och inte konventionell iOS- & Android-app ligger i enkelheten. Känslan och funktionaliteten av en mobilapp bibehålls samtidigt som utvecklingen blir betydligt enklare och mindre resurskrävande.

Lösningen blev en PWA byggd i React och ett API mot kommunens ärendehanteringssystem. Ett team bestående av en tekniker från närservice med kunskap om verksamheten, kommunens egna backendutvecklare, Easit specialist samt frontend/apputvecklare från oss såg till att det här blev ett lyckat it-projekt. Gruppen kunde snabbt enas om funktionalitet och en enkel körbar prototyp togs fram för att bekräfta att rätt funktioner fanns med.  Utvecklingen av appen kunde sedan göras effektivt utvecklas och testas. God planering och bra och tydlig kommunikation gjorde arbetsprocessen riktigt smidig. Vi lyckades gemensamt bygga ett smidigt verktyg åt gänget på Närservice, som nu registrerar serienummer både snabbt och säkert.

Vad skulle du vilja förenkla i din vardag?

Det går kanske att göra på ett enkelt sätt med hjälp av mobilen du redan har i fickan? Är du rädd för att det är dyrt och komplicerat att utveckla en skräddarsydd lösning? Kontakta oss direkt så hjälper vi dig att reda ut begreppen och ger dig svar på dina frågor. Boka en gratis konsultation med någon av våra duktiga utvecklare här:

*Vad är en PWA?

En PWA (progressive web app) är en app fast i din webbläsare (Chrome, Safari etc.). Den fungerar som en vanlig app på mobilen, kan läggas till på hemskärmen och användas när du saknar internetuppkoppling. På så vis får du fördelarna med en  lättuppdaterad website och en app som du installerar i mobilen. De flesta PWA är byggda med modern javascriptteknik som ger en mycket snabb och smidig upplevelse för användare. Tekniken lämpar sig speciellt för mobil eller lite långsammare uppkoppling då datatrafiken minimeras för bästa möjliga prestanda. Läs gärna mer om PWA i det här blogginlägget.

Referenser

Alla våra projekt

Sedan 1996 har vi hunnit med en hel del utveckling och varit med på många företags och organisationers resa. Här finns ett litet urval av projekt från senare tid. Hittar du inget som liknar det du letar efter? Tag kontakt, chansen är stor att vi har gjort något liknande!  

Kontakt

Hör av dig!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Skriv en rad, så kontaktar vi dig, vi svarar snabbare än du tror!

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?

Tack för att du kontaktar oss

Vi hör av oss så snart vi kan, behöver du få tag på oss direkt?