Digital tillgänglighet

I en värld där digital tillgänglighet både är en stor möjlighet och från och med 28/6 2025 för många också ett krav, hjälper vi er att göra rätt från början och förbli tillgängliga över tid. Våra erfarna specialister, välbeprövade metoder och en kombination av manuell och automatisk testning gör det enkelt att nå gällande lagkrav och skapa inkluderande digitala upplevelser, för alla.

Vi tror inte på quick fixes. Vi tror på partnerskap, kunskap och tydliga resultat
Äldre man med grått skägg och glasögon sitter vid ett bord med en bärbar dator, bär vita hörlurar och håller ett kreditkort i handen, verkar göra ett onlineköp i ett ljust kök med vita kakelväggar och växter i bakgrunden.

Samarbeten vi är stolta över

Logo av Natur Companiet
Logo av Svedea
Logo av Göteborg Stad

Tillgänglighet som ger effekt direkt 

Tillgänglighet behöver inte vara krångligt eller dyrt. Med rätt stöd blir det enkelt att ta första steget och lätt att fortsätta. Vi hjälper er fokusera på det som ger mest effekt, direkt. 

Vi tror att tillgänglighet ska vara lika självklart som att jobba med stavning, prestanda eller säkerhet. Ett arbete som gör skillnad både för användarna och för verksamheten. 

Vad menas med digital tillgänglighet 

Tillgänglighet handlar om att göra det lätt att ta till sig information, navigera och använda digitala tjänster, oavsett om du är en stressad småbarnsförälder eller har en permanent funktionsnedsättning. Det gäller webbplatser, appar, dokument och andra digitala lösningar som används av kunder, medborgare eller medarbetare. Även interna system kan behöva vara tillgängliga för att skapa inkluderande arbetsmiljöer.

Det handlar allts inte bara om att följa lagen. Gör det lätt för dina användare, det gör gott för din verksamhet.

Vi hittar problemen och hjälper er lösa dem

Vi är tillgänglighetsspecialister med lång erfarenhet av att testa webbplatser, e-handel, dokument, interna system och appar. Våra granskningar följer WCAG 2.1/2.2 AA och EN 301 549,  standarden som används i både svensk lagstiftning och EU-direktiv. Vi hittar bristerna, visar hur de kan åtgärdas och stöttar er längs vägen.
  • Testning, utvecklingsstöd, utbildning och mentorskap
  • Strategier för att både bli och förbli tillgängliga
  • Manuell granskning och smarta verktyg
  • Tydliga rapporter med konkreta åtgärdsförslag

Så ser ett samarbete ut

Vi börjar med att förstå var ni står och vad ni behöver. Tillsammans skapar vi en plan med tydliga steg och förväntningar.  Ibland gör vi bara en oberoende testning. Andra gånger bidrar vi med utveckling, utbildning eller långsiktig förvaltning. Vi samarbetar gärna med både redaktörer och era egna utvecklare.  Vi finns kvar som stöd och bollplank när det behövs. 

Vanliga frågor  

Testa! Automatiska tester räcker dock inte, det krävs en manuell granskning. Det går att göra själv men det är många regler och förordningar att hålla reda på, då är det skönt att kunna anlita proffs.

Lagen om tillgänglighet till offentlig digital service (DOS-lagen) gäller offentliga aktörer. Den trädde i kraft 2018.

Lagen om vissa produkter och tjänsters tillgänglighet (LPTT) gäller ett antal produkter och tjänster mot konsument inom bland annat e-handel och bank- och betaltjänster. Den träder i kraft 28 juni 2025.

Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har tillsynsansvar för DOS-lagen. Post- och Telestyrelsen (PTS) har tillsynsansvar för bland annat banktjänster och e-handel inom LPTT. Både DIGG och PTS genomför granskningar och kan besluta om förelägganden och sanktionsavgifter. 

Troligen inte! Många tillgänglighetsbrister är i grunden relativt enkla att lösa. Det är dock ganska vanligt att vissa funktioner måste byggas om.

Det beror på! Vi hjälper er med en anpassad tillgänglighetsstrategi. Vad den innehåller och hur stora vinster ni kommer att göra beror helt på var ni står i dag och hur era behov ser ut.

Läs mer om tillgänglighet

Tre böcker står lutade mot varandra på ett bord framför en ljusblå tegelvägg. Bokryggarna är märkta med texterna “Tillgänglighetslagen 2025”, “Webbdirektivet” och “WCAG”. En kaffekopp med fat syns i nedre vänstra hörnet.

Hur ser tillgänglighetslagen ut, och varför behövs den?

Enligt EAA-direktivet handlar digital tillgänglighet om "att säkerställa att alla människor, inklusive personer med funktionsnedsättningar, kan använda digitala tjänster fullt ut." Målet är alltså inkludering och jämlikhet, inte bara juridisk compliance. 

Man med skägg och glasögon ser förvirrad ut medan han tittar på en laptops skärm. Han håller upp sina glasögon något ovanför ögonen, som om han försöker se tydligare. Han är inomhus och har på sig en ljus jeansskjorta över en vit t-shirt.

Tillgänglighetsstrategi

I en värld där digital tillgänglighet blivit ett krav, inte ett val, hjälper vi er att göra rätt från början och förbli tillgängliga över tid. Våra erfarna specialister, välbeprövade metoder och en kombination av manuell och automatisk testning gör det enkelt att nå gällande lagkrav och skapa inkluderande digitala upplevelser, för alla.

Kontakta oss angående Tillgänglighetsstrategi

Porträtt av Magnus Nilsson

Kontakta mig för att diskutera hur Frontwalker kan hjälpa er att skapa en tillgänglig webbplats som fungerar för alla och som möter gällande lagkrav.

Frontwalker logo

© 2025 Frontwalker Group AB. All rights reserved.