2025-05-02

Hur ser tillgänglighetslagen ut, och varför behövs den?

Digital tillgänglighet handlar inte om att "bocka av" en lista, utan om ett kontinuerligt arbete med att skapa en bättre användarupplevelse för alla. Precis som rättstavning, säkerhet eller SEO är tillgänglighet en långsiktig satsning som aldrig riktigt blir färdig. 

Andemeningen bakom lagen om digital tillgänglighet

Enligt EAA-direktivet handlar digital tillgänglighet om "att säkerställa att alla människor, inklusive personer med funktionsnedsättningar, kan använda digitala tjänster fullt ut." Målet är alltså inkludering och jämlikhet, inte bara juridisk compliance. 

Vem omfattas och vad krävs egentligen? 

Alla offentliga webbplatser inom stat, kommun och region måste vara tillgängliga enligt WCAG 2.1 AA sedan tidigare, och från och med den 28 juni 2025 omfattas vissa typer av produkter och tjänster som erbjuds till konsumenter. Mer konkret innebär det att företag med fler än 10 anställda och en årsomsättning över 2 miljoner euro, däribland e-handlare, banker, försäkringsbolag, transportbolag och energileverantörer, måste uppfylla tillgänglighetskraven. 
 
För att anses uppfylla lagen kan man följa standarden EN 301 549, som inkluderar WCAG 2.1 nivå AA men även ställer ytterligare krav på t.ex. dokument, mjukvara och stödtjänster. 

Men tillgänglighet är också avgörande för många andra verksamheter, även de som inte direkt omfattas av lagen. E-handelsföretag, mediebolag, utbildningsföretag och alla organisationer som vill nå en bredare publik och förbättra sin användarupplevelse har stor nytta av att vara tillgängliga. Det handlar om kontinuerligt arbete, inte punktinsatser. Enligt lagens intentioner och övervakningsmyndigheters tolkning ska tillgänglighet ses som ett kontinuerligt arbete, inte en engångsinsats.." 

Varför räcker inte snabbfixar och automatiska verktyg? 

Det finns automatiska verktyg som effektivt identifierar många grundläggande tillgänglighetsproblem, sparar tid och pengar för både redaktörer, utvecklare och specialister. Semantivo är ett exempel på ett sådant verktyg som ger dig tydliga och korrekta rapporter, men även det bästa automatiska verktyget upptäcker en begränsad del av problemen – ofta uppskattas det till under hälften. 

Tyvärr finns det också mindre seriösa lösningar som försöker "måla över" problemen istället för att åtgärda dem. Europeiska kommissionen har tydligt påpekat: "Överlagringsteknik kan aldrig ersätta ordentlig implementering av tillgänglighetskraven från början." 

Att välja snabbfixar är ungefär som att måla över mögelfläckar istället för att lösa orsaken till möglet. Problemen kommer alltid tillbaka, och ofta med större kostnader. Därför måste alltid en specialist granska detaljer som verktygen inte kan kontrollera, till exempel logisk struktur, navigering utan mus och kompatibilitet med hjälpmedel som skärmläsare.

Tre böcker står lutade mot varandra på ett bord framför en ljusblå tegelvägg. Bokryggarna är märkta med texterna “Tillgänglighetslagen 2025”, “Webbdirektivet” och “WCAG”. En kaffekopp med fat syns i nedre vänstra hörnet.

Ett vanligt problem vi ofta stöter

Det är vanligt att marknadsavdelningar investerar stora summor i annonser och SEO, med full tilltro till att webbyrån levererat en tekniskt fungerande och tillgänglig webbplats. Sidan ser modern och tilltalande ut men när vi gör en tillgänglighetsgranskning hittar vi ofta omfattande brister. 

Orsaken är sällan ovilja eller slarv, utan snarare en kombination av en mer begränsad budget för själva utvecklingen och förvaltningen av siten, tidspress och en bristande förståelse för vad tillgänglighet faktiskt innebär. Många utvecklare har hört talas om tillgänglighet, men saknar både testkompetens och de verktyg som krävs för att säkerställa att allt fungerar i praktiken. 

Här kan vi vara en resurs – inte bara för dig som beställare, utan också för din byrå. Vi genomför testerna, levererar tydliga underlag och kan agera som mentorer till byrån. Det stärker både deras erbjudande och din leverans. 

Och är du en webbyrå själv? Då kan vi vara din specialistpartner. Vi vet att ni har många kunder i er förvaltning som står inför lagkrav och som behöver hjälp. Istället för att bygga upp intern testkompetens kan ni anlita oss. Vi hjälper till med testning, strategier, prioriteringslistor och rådgivning, så att ni tryggt kan leverera tillgängliga lösningar till era kunder. 

Tips: Om du är kund och har en webbyrå: be dem gärna kontakta oss så ser vi hur vi tillsammans kan göra er leverans ännu bättre. 

Vår process i korthet

Vår process är framtagen för att vara enkel, tydlig och så lite tidskrävande som möjligt för dig som kund: 

  1. Ett första kort möte där vi gör en snabb analys av din webbplats och svarar på frågor om lagen och vad tillgänglighet innebär i praktiken. 

  2. Vi presenterar en konkret väg framåt, med en tydlig offert och förslag på vad som bör göras och vad det kommer att kosta. 

  3. Vi genomför allt testarbete själva, utan att det krävs insats från dig. Därefter får du en utförlig rapport med vad som bör åtgärdas, hur det kan göras och med tidsuppskattningar för varje åtgärd. 

  4. Vi fortsätter med uppföljning, regelbundna rapporter och möjlighet till mentorstöd – så att arbetet fortsätter framåt även efter testet är klart. 

Vill du komma igång? 

 

Läs mer om tillgänglighet

Äldre man med grått skägg och glasögon sitter vid ett bord med en bärbar dator, bär vita hörlurar och håller ett kreditkort i handen, verkar göra ett onlineköp i ett ljust kök med vita kakelväggar och växter i bakgrunden.

Vad är digital tillgänglighet?

Digital tillgänglighet handlar inte om att "bocka av" en lista, utan om ett kontinuerligt arbete med att skapa en bättre användarupplevelse för alla.

Man med skägg och glasögon ser förvirrad ut medan han tittar på en laptops skärm. Han håller upp sina glasögon något ovanför ögonen, som om han försöker se tydligare. Han är inomhus och har på sig en ljus jeansskjorta över en vit t-shirt.

Tillgänglighetsstrategi

I en värld där digital tillgänglighet blivit ett krav, inte ett val, hjälper vi er att göra rätt från början och förbli tillgängliga över tid. Våra erfarna specialister, välbeprövade metoder och en kombination av manuell och automatisk testning gör det enkelt att nå gällande lagkrav och skapa inkluderande digitala upplevelser, för alla.

Kontakta oss angående Tillgänglighetsstrategi

Porträtt av Magnus Nilsson

Kontakta mig för att diskutera hur Frontwalker kan hjälpa er att skapa en tillgänglig webbplats som fungerar för alla och som möter gällande lagkrav.

Frontwalker logo

© 2025 Frontwalker Group AB. All rights reserved.